Cam, soda veya potas katılmış silisli kumun ateşte eritilmesiyle oluşan saydam veya yarı saydam halde kullanılan genellikle kırılgan yapıya sahip olan malzemedir.Cam antik çağdan beri inşaat malzemesi, süs eşyası gibi çeşitli yerlerde kullanılmaktadır.Camın ilk defa ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Çok eski bir tarihe sahip olduğu bir gerçektir. Üzerinde tarih olan en eski cam ise M. Ö. 1551-1527 yılları arasında yaşayan Firavun Amenhotep’e ait olan iri bir boncuktur.

Anadolu da cam orta asyadan gelen selçuklular tarafından yaygınlaştırıldı. Artuklular zamanında cami ve medreselerde cam kullanılmıştır. İstanbul un alınmasıyla birlikte, 16 ve 17. yy da cam sanayide büyük gelişmeler olmuştur.Cumhuriyet devrinde 1934 yılında kurulmaya başlayan modern cam fabrikası, 1937 yılında üretime başlayabildi. Böylece Paşabahçe’ de fabrika kurulmuş oldu. Bundan sonraki yıllarda Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş’ nin fabrika sayıları arttırılıp, ihracat yapılabilecek duruma gelinmiştir. Ayrıca özel şirketlere ait pek çok cam fabrikası yapılmıştır.

Camın Yapısı ve Özellikleri Nelerdir?
Cam gerçekte bir sıvıdır ve saydamlığı bundan kaynaklanmaktadır. Cam,bir maden olarak tanımlanır.Ama diğer madenlere göre de çok önemli bir değişikliği vardır.O da erime noktası olmasıdır. Isıtıldığında yumuşar ve arzu edilen şekil verilebilir. Sıcak şekillendirme 800-1300 ° C arasında yapılabilir. Camların dayanıklıkları kullanılan silis ve alüminyum oranıyla değişmektedir.Cam gerçekte bir sıvıdır ve saydamlığı bundan kaynaklanmaktadır.Cam ısıtıldığında viskozitesi kademeli olarak düşer ve tersine;soğutulduğunda kademeli olarak yükselir.

Cam çeşitleri nelerdir, kullanım sahaları nerelerdir;Ticari camları soda camları ve özel camlar olarak iki gruba ayırmak mümkündür.Soda camları adi cam olarak da adlandırılır imalatı düşüktür.Genel yapısı bakımından % 73 SiO2, % 12 Na2O, %10 CaO, % 4 MgO ve % 1 Al2O3 ’ten meydana gelmektedir.

Diğer türümüz özel camlar adi camlara göre maliyeti fazladır. Özellik bakımından değişkenlik göstermektedir örneğin optik camlar ışığı kırma özelliği ayarlanabilmektedir. Ayrıca bu tür camların kimyasal etkilere dayanıklılık, yüksek erime sıcaklığı ve yüksek elektrik yalıtkanlığı gibi bazı üstünlükleri de vardır.Genel yapısı %80 SiO2, %11 B2O3, %9 Na2O Al2O3 CaO As2O3 şeklindedir.

Dünyadaki ilk şişe M.Ö. 100 yıllarında Mısır’da yapılmıştır. İlerleyen 1000 yıl kadar sonrasında şarap için şişe üretimlerine rastlanmıştır.

İ.Ö. 1400 yıllarında, Mısır’da küçük cam şişeler yapılıyordu. Mısırlılar, bu konuda tekniklerini ve üretimlerini hayli geliştirdiler ve 1000 yıl sonra, Roma’ya şarap şişesi ihraç etmeye başladılar. Ancak, cam şişelerin Avrupa’da rağbet görmesi için, aradan yıllar geçmesi gerekti. 16. yy’da şişeler geniş ölçüde kullanım alanı buldu. 775 yılında, İngiltere’de soda ve maden suları özel şişe ler içinde satılmaya başlandı.

1821 yılında, Bristollü camcı Henry Ricketts, belirli mamuller için tek tip ve hacimde şişe yapmayı akıl etti. Bunların üzerine etiket de yapıştırılıyor ve reklam açısından çok yararlı oluyordu. 1904 yılında Amerikalı Michael Owens, ilk tam otomatik şişe makinesini gerçekleştirdi ve şişe üretimi ansızın olağanüstü artış gösterdi. O güne kadar ustalar, şişeleri ağızlarında üfleyerek yapıyorlardı.

Şişenin ağız kısmını kapak için yivli yapmayı ilk bulan 1882 yılında, İngiliz Francis Joseph Beltzung ‘dur. 1892 yılında ise Amerikalı William Paitner, metal şişe kapağını ve açacağını icat etti.

Şişe ağzı gövdesinden daha dar olan, genellikle plastik, alüminyum veya camdan imal edilen taşıyıcı kap. Şişeler daha çok, sıvı maddeleri taşımak veya saklamak için kullanılır. Su, süt, her türlü içecek maddesi, benzin, ilaç, mürekkep gibi günlük hayatta sık kullanılan maddeler şişe içinde muhafaza edilir.

Bazı şişeler için, kullanıldıktan sonra iade edildiğinde geri alınmak üzere bir depozito ücreti ödenir. Cam şişeler ise geri dönüşüme gönderilmelidir. Şişedeki sıvının dökülmemesi için ağzı bir kapak veya tıpa ile kapatılır.